Over Tafeltennis

Notice

Zelfs Kroonprins Willem Alexander doet aan Tafeltennis

       

 


Waarom Tafeltennis….

Met tafeltennis kun je op elke leeftijd beginnen. Het zijn relatief eenvoudige technieken, die door iedereen en op iedere leeftijd te leren zijn. U bepaalt zelf uw spelniveau door te bepalen hoeveel technieken u wilt leren en in welke mate van perfectie. Tafeltennis lijkt heel flitsend te gaan (en dat gaat het ook), maar toch is het basisspel verrassend simpel te leren. Al na enkele lessen bent u in staat redelijk te spelen. Daarna zijn er zeer veel mogelijkheden om uw spel te verbeteren. Dit maakt tafeltennis ook een zeer boeiende sport. Sommige spelers beheersen bepaalde technieken tot in de puntjes en zijn op andere plekken zwak. Zolang de tegenstander de zwakke plekken niet weet uit te buiten zit je goed, ondanks dat je nog niet alles beheerst.

Tafeltennis is een fysiek intensieve sport. Alle spieren worden gebruikt. Lopen en voetenwerk is belangrijk voor het innemen van de juiste positie. Armen, polsen en handen zijn uiteraard belangrijk voor het maken van de slag. Maar ook de spieren in de romp (borst, rug, e.d.) doen mee om de juiste houding te bepalen en het maken van de slagbeweging.

Gelukkig duurt een partij gemiddeld slechts 20 minuten, zodat u van de fysieke explosie even bij kunt komen. Tafeltennis is echter niet alleen een fysieke sport, er moet ook bij nagedacht worden. Voortdurend moet opgelet worden wat de zwakke punten van de tegenstander zijn en hoe daar het beste op gereageerd kan worden. Omgekeerd moet u proberen juist uw eigen zwakke punten te maskeren.

Dit maakt tafeltennis tot een tactisch intensief en daardoor interessant spel. Het voordeel is dat je niet op een bepaalde leeftijd hoeft te stoppen, omdat het allemaal niet meer bij te houden is. Daarnaast ontmoet je niet alleen mensen van je eigen leeftijd, maar ook jongeren en ouderen. Je kan dus voortdurend Het voordeel is dat je niet op een bepaalde leeftijd hoeft te stoppen, omdat het allemaal niet meer bij te houden is. Daarnaast ontmoet je niet alleen mensen van je eigen leeftijd, maar ook jongeren en ouderen. Je kan dus voortdurend van  anderen leren en ook aan anderen iets leren.

 


Pingpongbal redt het leven van een kleuter.

Dankzij een pingpongbal heeft een chirurg het leven gered van een tweejarig meisje. Dokter Albert Shun gebruikte de pingpongbal om te voorkomen dat de lever van het meisje tegen haar bloedvaten werd gedrukt. Het patiëntje had een lever ingeplant gekregen van een volwassene, maar dat orgaan bleek te groot voor haar lichaampje. De Australische kleuter zal de rest van haar leven met de pingpongbal opgezadeld zitten. Maar volgens dokter Shun zal het plastic balletje geen infecties veroorzaken.

De chirurg belde naar eigen zeggen naar zijn vrouw met de vraag of ze in de supermarkt wat pingpongballetjes wilde gaan kopen. “Ik had een middel nodig om te voorkomen dat de lever de aders van het kindje dicht zou knijpen. Een tafeltennisballetje bleek de ideale oplossing. En goedkoop bovendien”.

 


Is tafeltennis de snelste balsport?

Als snelheden van de bal bekeken wordt, is tafeltennis niet de snelste balsport van de wereld.  De vier snelste zijn :

 1. Badminton (260,6 km/uur)
 2. Squash (241,3 km/uur)
 3. Tennis (241,0 km/uur) (gemiddelde snelheid; services kunnen sneller geslagen worden)
 4. Tafeltennis (178,5 km/uur)

Waarom noemen ze dan toch tafeltennis de snelste balsport ter wereld ???

Het is niet de snelste bal, maar de sport met de snelste balwisseling !

En zoals je hieronder kan lezen zijn er verschillende punten die je samen moet bekijken

 1. Bij een keiharde afmaakslag kan de bal een snelheid van 250 km/u bereiken. Bij het duwen komt men slechts tot 25km/u bereiken.
 2. Als de bal de bat raakt is deze slechts 1/1000 van een seconde in contact .
 3. Dat bij de topspinslag de bal per seconde 50 maal om zijn as draait, dit zijn 3000 rotaties per minuut .
 4. Dat bij een afmaakslag de bal een druk van 1 ton moet verdragen .
 5. Dat een oranje bal meer stimulerend is en minder vermoeiend is dan de witte bal .
 6. De hoogste snelheid van de arm bij een afmaakslag 35 – 40 km/u kan bedragen.
 7. Bij badminton en squash remt de bal hard af, enkel bij het vertrek zullen dergelijke snelheden behaald worden
 8. Het gaat, als je over de snelheid van een sport spreekt, om de tijd die een sporter krijgt om te reageren. Stel een voetballer neemt een strafschop. Bij een snelheid van 90km/uur zal de bal in 0,45 seconden de hoek bereiken. Bij tafeltennis heb je, omdat de tafel zo klein is, slechts 0,025 tot 0,040 seconden de tijd om de bal te raken.
 9. In de tijd die een honkbalpitcher nodig heeft om de bal over de thuisplaat te werpen, is het tafeltennisballetje in een topwedstrijd 4 keer over het netje gegaan. Het balletje heeft niet alleen veel snelheid, het draait door het effect ook zeer snel om zijn as. Er is ooit een effect-wedstrijd gehouden, waarbij het aantal omwentelingen van de bal werd gemeten. Eén van de broers Mazunov won deze wedstrijd. Het door Mazunov geslagen balletje werd “geklokt” op 9000 omwentelingen per minuut.

Als we deze weetjes allemaal op een rij zetten stelt men vast dat tafeltennis één van de snelste en de actiefste sporten is . Bij elke bal moet het lichaam een buitengewone prestatie verrichten . Zo moet er op een fractie van een seconde een beslissing genomen worden , die beslissend is voor het spelverloop.

Tafeltennis vereist dan ook een zeer goede conditie . Deze sport is niet alleen zo populair omdat het lichamelijke en geestelijke conditie vereist , maar omdat het zo een leuke sport is . Het is beslist dan ook de moeite waard om tafeltennis te spelen , niet zoals men zegt dat het een zeer gemakkelijke sport is en dat men er niet moet voor bewegen.

 


Nog enkele leuke weetjes

 • 170 balwisselingen binnen de minuut. Dit werd geregistreerd op de Britse internationale kampioenschappen op 28 Februari 1986 in Newcastle door Allan Cooke en Desmond Douglas (GB). Dat is bijna drie balwisselingen per seconde. Dit werd op 7 Februari 1993 in Groot-Brittannië door Jackie Bellinger en Lisa Lomas overtroffen met 173 balwisselingen. In het moderne tafeltennis gaat het waarschijnlijk zelfs nog heel wat sneller.
 • De langste wedstrijd per ploeg: 1936 in Praag. De finale van de Swaythling-cup tussen Oostenrijk en Roemenië begon op zondag, 15 maart (11 uur) en eindigde de volgende woensdag.
 • Het grootste record in groep werd gevestigd op 27 April 2000 in Bremen, tijdens het Europees Kampioenschap. Op 40 tafels liepen 245 amateur-spelers zonder onderbreken van tafel tot tafel, 61 minuten lang. Deze actie kwam in het Guinness Book of Records.
 • Een professionele speler verliest tijdens een toernooi tot 3,5 kilo gewicht per dag. Tijdens een set (tot 21 punten) verbruikt hij ongeveer dezelfde energie als een lichtgewicht atleet, die 100 meter in 10,2 seconden loopt.
 • Een harde smash gaat maximaal 180 km / h. De bal raakt het bat slechts 1 / 1000 seconde en vervormt daarbij plusminus tot 20 procent.
 • In een perfect aangesneden topspin draait de bal 50 keer per seconde rond zijn eigen as. Dit is, omgerekend 3000 toeren per minuut.
 • Op de wereldkampioenschappen in Praag 1936 “vochten” Ehrlich (Polen) en Paneth (Roemenië) 2 uur en 12 minuten voor één enkel punt. In datzelfde toernooi werd de ontmoeting tussen ‘s-Gravenhage-Auer (Frankrijk) en Goldberg (Roemenië) na 7,5 uur bij een stand van 5:3 in de 5e set door de toernooi-directie geannuleerd. De langste balwissel in de tafeltennis-geschiedenis duurde 8 uur en 33 minuten. Dit record werd gevestigd op 30 Juli 1978 in Stamford (USA) door Robert Stiegel en Donald Peters.
 • Het wereldrecord tafeltennis staat op meer dan 31 uur. De langste enkelmatch ooit werd gespeeld door Uwe Geiger en Thomas Opiol van 14 tot 21 April 1985. Het langste dubbel ooit (102 uur) werd gespeeld door Roland Merklein, Volker Fernath, Hilmar Küttner en Helmut Hanus uit Stuttgart, van 23 tot 27 Mei 1980.

 


Chinezen en tafeltennis

Wat voetbal is voor Nederland, is tafeltennis voor China. Tientallen slagenwisselingen in één minuut. Ze zijn klein, behendig en hebben een reactievermogen zo vlug als water. Chinezen en tafeltennis. Het is een combinatie die menig Hollands tafeltennistalent doet verzuchten. Met de Olympische Spelen sleepte China in totaal negen keer goud in de wacht. Drie gouden plakken restte voor het overige deel van de wereld. ‘Het grote Chinese geheim is de simpelheid en de consequentie waarmee alles wordt uitgevoerd.

China domineert op tafeltennisgebied, maar de hoop voor Europa is nog niet vervlogen. ‘De fantasieloze beeltenissen van Mao verdwijnen even snel als de stenen tafels die elf jaar geleden in parken, bij fabrieksgebouwen en wooncomplexen nog standaard waren. De Chinese tafeltennissers zijn in alle categorieën vaak de grootste favorieten.

Tafeltennis is geen Chinese uitvinding. De Britten hebben het patent op het spel. Dat begon zo: ofwel bleef de hemel droog en dan speelde de vermogende klasse na een copieus diner tennis in de tuin. Ofwel regende het en dan bleven zij binnen, lieten de tafel afruimen en sloegen met sigarendoosdeksels een champagnekurk heen en weer. Dat was het negentiende-eeuwse begin. Dit is het tafeltennis nu: topsport door behendige, effectgevoelige en explosieve atleten die met hightech paletten celluloidballen tegen honderd km per uur en meer naar de overkant van de tafel jagen.

De Chinezen kunnen dat het best. Sinds het tafeltennis in 1988 tot olympische sport werd opgetild, sleepte China ruim de helft van alle medailles in de wacht, het dubbele van de tweede in de stand, Zuid-Korea. De Chinese vrouwen wonnen op het dubbeltoernooi in Seoel alles. De mannen zegevierden individueel twee keer en in het dubbel vier keer.

Wat hebben de Chinezen dat de rest van de tafeltennissende wereld niet heeft? De geknipte lichaamsbouw, is een vaak gehoorde uitleg: ze zijn klein, behendig, snel en explosief. Anderen verklaren dat ze mentaal onverstoorbaar zijn. Een Chinees kan zichzelf wegredeneren en het spel belangrijker vinden dan zichzelf. In opperste concentratie is er bij de Chinezen geen plaats voor wegdromen, irritatie of gekwetstheid.” Jean-Michel Saive geeft een meer wereldse uitleg: “Ze trainen zich ziek.” Ze moeten wel, want de concurrentie in China is moordend. Het land telt naar schatting 10 miljoen competitiespelers en een leger van 800 voltijdse tafeltennissers. Enkel de allerbeste worden geselecteerd voor het nationale trainingscentrum in Peking. Op extreem hete dagen is tafeltennis in China een staatsaangelegenheid. Via de radio wordt de bevolking gewaarschuwd de kunststof balletjes veilig op te bergen, om te voorkomen dat ze smelten. Zo leeft dus het tafeltennis in China.

 


Kleding

Er zijn heel veel misverstanden over de kleding wat nu wel mag en wat nou niet mag. Hier dus de uitleg.

 • Uitrusting
  Normaal gesproken dient de kleding tijdens een tafeltennis wedstrijd te bestaan uit een t shirt met korte mouwen, een korte broek of rokje, sokken en schoenen met een zachte zool. Andere kleding zoals onderdelen van een trainingspak mogen alleen als de scheidsrechter geen bezwaar heeft.
 • Kleur
  De kleding mag iedere kleur hebben behalve dezelfde kleur als de speelbal. Alleen de mouwen, het kraagje en eventuele zoom van de diverse kledingstukken mogen dezelfde kleur als het balletje hebben.
 • Sponsoring
  De kleding mag zijn voorzien van gesponsorde delen echter moeten die voldoen aan de volgende voorwaarden: Het kledingmerkje mag niet groter zijn dan 24 cm2. In het totaal mogen er inclusief het kledingmerk niet meer dan 6 (duidelijk van elkaar gescheiden) sponsoruitingen op de kleding aanwezig zijn waarvan niet meer dan 4 aan de voorzijde en niet meer dan 2 aan de achterzijde. De totale oppervlakte van de uitingen mag niet meer dan 600 cm2 bedragen waarbij geldt dat de achterzijde niet meer dan 400 cm2 aan uitingen mag hebben. Op het broekje mogen niet meer dan 2 uitingen aanwezig zijn waarvan de totale oppervlakte niet meer mag zijn dan 80 cm2.
 • Beperkingen
  Voor alle onderdelen, teksten, afbeeldingen en zelfs eventuele sierraden geldt dat deze niet dusdanig hinderend of reflecterend mogen zijn dat dit de tegenstander zou kunnen benadelen. Het dragen van zowel sokken als schoenen met zachte zolen is verplicht net als het dragen van een shirt en broekje of rok (die laatste alleen voor vrouwen). De uitingen op de kleding mogen in woord of beeld niet beledigend, uitdagend of op andere wijze storend zijn. Het is niet toegestaan te spelen in legerkleding of aanverwanten, gescheurde of verknipte kleding, spijkerbroek of shirt. Het is vrouwen wel toegestaan te spelen in een blouse zonder mouwen. Iedere vraag over de toelaatbaarheid van de kleding moet via de scheidsrechter verlopen.
 • Tegenstanders
  De kleding van de spelers uitkomend voor verschillende teams moeten voldoende van elkaar te onderscheiden zijn. Als bij onvoldoende onderscheid de spelers er onderling niet uitkomen zal de scheidsrechter bepalen welke speler een ander shirt moet dragen.

 

tafeltennis salon

Geschiedenis

Introductie in de Geschiedenis van Tafeltennis In 1902 bedacht de Engelsman Good, dat het rubbermatje wat gebruikt werd voor teruggave van muntgeld, best als bedekking van zijn tafeltennisbatje gebruikt zo kunnen worden – dit zou je kunnen zien als een voorloper van het nu bekende noppenrubber. In het seizoen 1931/1932 bepaalde de ITTF, dat er …

Bekijk pagina »

richting_slag1

Techniek

Wanneer, hoe en waar raak je nou de bal? De basisprincipes van alle slagen bij het tafeltennis hebben te maken met slechts 3 zaken. Wanneer, Hoe en Waar raak je de bal. Deze stelregels gelden voor iedere grip, speelstijl, materiaal of persoonlijke techniek Wanneer sla je de bal….. Timing! Voor het hoogste punt, stijgende bal. …

Bekijk pagina »

TafeltennisBatje

Wat heb ik nodig?

Wat voor een batje heb ik nodig ? Deze vraag wordt vaak gesteld. Voor beginnende tafeltennissers, is het vooral belangrijk dat het batje rubber heeft met noppen naar binnen, en dat het rubber stroef is. Met een glad batje is het namelijk niet mogelijk om spin te geven. (topspin, backspin, zijspin) Verder moet er een zogenaamde sponslaag zitten tussen …

Bekijk pagina »

Toernooien

Hier vindt u alle informatie over de toernooien in de regio TOERNOOIEN  

Bekijk pagina »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>